Bibliotheek Edegem

Daisy for kids

Lees je graag - zoals alle andere kinderen van je klas - spannende verhalen of knotsgekke avonturen? Of wil je ook alles weten over de dino's?

Maar beleef je niet veel plezier aan je boek omdat het lezen niet goed vlot door één of andere vorm van dyslexie? Of is het lezen van een boek voor een boekbespreking telkens weer een loodzware opdracht voor jou?

Dat kan, maar ook als gewoon lezen niet of niet gemakkelijk gaat, kan je toch best - zoals al je vrienden en vriendinnen - gewoon heerlijk genieten van een boek! Want de éne leest met zijn ogen, de andere met zijn oren. Maar vast staat: iederéén kan lezen!

Daarom heeft de bib - in samenwerking met Luisterpunt - een wisselcollectie daisy-boeken voor jongeren. 

* wat is een daisy-boek?

Daisy-boeken zijn luisterboeken die je kan lezen als een gewoon boek: je kan ze op je eigen tempo afspelen, doorbladeren of een digitale bladwijzer plaatsen. Daisy-boeken bestaan op een schijfje (daisy-cd) of digitaal (daisy-online-boek). De bib heeft enkel daisy-boeken op een schijfje. Bij Luisterpunt kan je zowel schijfjes als digitale daisy-boeken rechtstreeks aanvragen. 

Wil je graag een bepaald boek beluisteren? Kijk dan in onze catalogus of we het niet in luistervorm hebben. Anders kunnen we het misschien bestellen bij de Luisterpuntbibliotheek. Op de kidspagina van Luisterpunt vind je een volledig overzicht van alle boeken die je in daisy-vorm kan beluisteren.

* hoe beluister je een daisy-boek?

- een daisy-schijfje lees je met: 

  • een daisy-speler: een testspeler kan je (gratis) uitlenen in de bib. 
  • een computer/laptop (met daisy-software die je kan verkrijgen via de Luisterpuntbibliotheek of kan downloaden via hun website). Meer info in de bib of op de kidspagina van de Luisterpuntbibliotheek.
  • via een gewone cd/dvd-speler met mp3-ondersteuning, maar dan geniet je niet de voordelen van de daisy-structuur. 

- een daisy-online-boek kan je afspelen met: 

  • een daisy-speler met SD-kaart: een testspeler kan je (gratis) uitlenen in de bib. 
  • een computer/laptop (met daisy-software die je kan verkrijgen via de Luisterpuntbibliotheek of kan downloaden via hun website). Meer info in de bib of op de kidspagina van de Luisterpuntbibliotheek.
  • een computer/laptop (streamen; deze webspeler onthoudt niet waar je de vorige keer gebleven bent)
  • een iPad, iPhone of iPod touch (via de gratis Anderslezen-app)
  • een Android-toestel (via de gratis Anderslezen-app)

* meer info:

Daarnaast heeft de bib ook twee leeslinealen. Een leeslineaal met vergroting is een hulpmiddel voor jongeren met dyslexie: een leeslineaal isoleert duidelijk de regel door de rode geleidelijn en vergroot hem zodat hij beter leesbaar wordt. Je kan een leeslineaal testen in de bib zelf of uitlenen om uit te proberen. Vraag ernaar aan de balie.

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Reacties worden eerst gemodereerd
voordat ze op de site verschijnen.

Meer nieuws

Meer nieuws