Met de klas naar de bib

Wil je je leerlingen de bib leren kennen of gebruiken?

* klasbezoeken

De bib verwelkomt je klas graag voor een begeleid klasbezoek. Centraal staan leesplezier, informatievaardigheden en mediawijsheid. We bieden per graad een activiteit aan. In het begin van het schooljaar krijgen de scholen het programma waarvoor ze kunnen intekenen. Voor meer info kan je contact opnemen met de bibliotheek.

Ons aanbod:

doelgroep activiteit periode 2017-2018
oudste kleuters leuke kennismaking met de bib in de vorm van een spel november
eerste leerjaar bibintroductie: verhaal, opdrachtenspel en eerste uitleen januari
tweede leerjaar auteurslezing mei
derde & vierde leerjaar jeugdboekenweekspel maart thema: Eureka! Wetenschap & techniek
vijfde leerjaar kennismaking met de catalogus en mediawijsheid in de vorm van een kwis mei
zesde leerjaar auteurslezing februari
eerste jaar secundair bibintroductie in de vorm van een zoektocht oktober

* klassikaal lenen

Kom je graag met de ganse klas boeken uitlenen? Dan kan je bij ons terecht voor klassikale ontleningen. In september maken we in samenspraak met de scholen een planning voor het ganse schooljaar.

Als leerkracht heb je de keuze tussen twee systemen

- We maken per leerling een lenerspas aan zodat elk kind individueel boeken kan uitlenen.

- Je laat je ganse klas op één klaskaart uitlenen. Dit systeem gebruiken we sowieso voor kleuters en leerlingen van het eerste leerjaar, maar het biedt ook voor andere leerjaren een aantal voordelen:

• Je hebt als leerkracht één duidelijk en globaal overzicht van wat je klas uitgeleend heeft (via een overzicht dat je in de bib meekrijgt & via een account die je kan aanmaken in Mijn Bibliotheek).
  • Het inleveren en uitlenen verloopt vlotter, de medewerkers van de bib hebben meer tijd om je leerlingen te helpen bij het kiezen van een goed boek.
  • Wij stellen voor om de boeken in de klas te laten en de kinderen te stimuleren om boeken voor thuis zelf met hun ouders in de bib te komen lenen. Zo kan je het ganse pakket dat je uitgeleend hebt gebruiken als klasbibliotheek en ruilen binnen de klas. Maar uiteraard bepaal je als leerkracht zelf of de boeken van de bib in de klas blijven of mee naar huis mogen.
  • Tegen het einde van het schooljaar heb je een perfect overzicht van wat er nog achter is aan materialen, de boeken zitten niet meer verspreid over de leerlingen thuis. Je kan de boeken dus tijdig opvragen. Voor boeken die na het einde van het schooljaar nog achter zijn, stuurt de bib geen herinneringen of facturen meer naar de ouders. Om de samenwerking met de scholen vlot te laten verlopen, engageert de bib zich om zich soepel op te stellen wanneer boeken uiteindelijk toch verloren gaan in de klas.