Bibliotheek Edegem

XXL: Groteletterboeken, luisterboeken, daisy

Soms is gewoon lezen niet meer zo evident:het wordt te vermoeiend, je ogen laten je in de steek of je kan door een fysieke beperking geen boek meer vasthouden.

Geen probleem! Ook als gewoon lezen niet of niet gemakkelijk meer gaat, kan je wél gewoon heerlijk genieten van een boek. De ene leest met zijn oren, de andere met zijn vingers. Maar vast staat: iederéén kan lezen!

De bib van Edegem heeft een ruim aanbod aan:

• groteletterboeken
• luistercd’s
• daisy-boeken

Daarnaast heeft de bib ook twee leeslinealen. Een leeslineaal met vergroting is een hulpmiddel voor wie minder vlot kan lezen: een leeslineaal isoleert duidelijk de regel door de rode geleidelijn en vergroot hem zodat hij beter leesbaar wordt. Je kan een leeslineaal testen in de bib zelf of uitlenen om uit te proberen. Vraag ernaar aan de balie. 

* lezen in grote letter: groteletterboeken

De bib van Edegem heeft een uitgebreide collectie groteletterboeken in allerlei genres: detectives, romantische en historische verhalen, familie- en streekromans, ... Een overzicht van onze groteletterboeken vind je in onze catalogus

* lezen met je oren: luisterboeken

De bib van Edegem heeft een uitgebreide collectie luisterboeken, ideaal voor mensen met gezichtproblemen of voor wie niet lang een boek kan vasthouden. Of waarom geen boek beluisteren tijdens een lange autorit of een huishoudelijke klus? De uitleenvoorwaarden voor luisterboeken zijn dezelfde als voor boeken. Een overzicht van onze luisterboeken vind je in onze catalogus.

* lezen met je oren: daisy-boeken

Daisy-boeken zijn luisterboeken die je kan lezen als een gewoon boek: je kan ze op je eigen tempo afspelen, doorbladeren of een digitale bladwijzer plaatsen. Daisy-boeken bestaan op een schijfje (daisy-cd) of digitaal (daisy-online-boek). De bib heeft enkel daisy-boeken op een schijfje. Bij Luisterpunt kan je zowel schijfjes als digitale daisy-boeken rechtstreeks aanvragen. 

Wil je graag een bepaald boek beluisteren? Kijk dan in onze catalogus of we het niet in luistervorm hebben. Anders kunnen we het misschien bestellen bij de Luisterpuntbibliotheek. De uitleenvoorwaarden voor daisy-boeken zijn dezelfde als voor boeken.

- een daisy-schijfje lees je met

  • een daisy-speler: een testspeler kan je (gratis) uitlenen in de bib. 
  • een computer/laptop (met daisy-software die je kan verkrijgen via de Luisterpuntbibliotheek of kan downloaden via hun website)
  • via een gewone cd/dvd-speler met mp3-ondersteuning, maar dan geniet je niet de voordelen van de daisy-structuur. 

​- een daisy-online-boek kan je afspelen met

  • een daisy-speler met SD-kaart: een testspeler kan je (gratis) uitlenen in de bib. 
  • een computer/laptop (met daisy-software die je kan verkrijgen via de Luisterpuntbibliotheek of kan downloaden via hun website)
  • een computer/laptop (streamen; deze webspeler onthoudt niet waar je de vorige keer gebleven bent)
  • een iPad, iPhone of iPod touch (via de gratis Anderslezen-app)
  • een Android-toestel (via de gratis Anderslezen-app)

* meer info: in de bib of rechtstreeks bij Luisterpunt. De Luisterpuntbibliotheek is een openbare bibliotheek voor mensen met een leesbeperking. 

Contactgegevens Luisterpunt

tel. 02 423 04 11 (elke werkdag van 9 - 12 uur en van 13 - 16 uur)
info@luisterpuntbibliotheek.be
www.luisterpuntbibliotheek.be