Boek
Nederlands

De super samenwerker

Dirk Van Duppen (auteur), Johan Hoebeke (auteur)
Beschouwing over de natuurlijke neiging van mensen om met elkaar samen te werken, met een pleidooi voor een solidaire samenleving.
Titel
De super samenwerker
Auteur
Dirk Van Duppen 1956-2020 Johan Hoebeke
Taal
Nederlands
Parallele titel
De supersamenwerker
Uitgever
Berchem: EPO, 2016
343 p.
ISBN
9789462670655 (paperback)

Besprekingen

Neurologisch en sociaalwetenschappelijk onderzoek hebben de laatste jaren aangetoond dat de mens in potentie meer aanleg heeft voor samenwerking en solidariteit dan voor egoïsme. Aan de hand van deze onderzoekingen wordt in het eerste deel besproken waarom mensen, van zuigeling tot volwassene, samenwerken. Het tweede deel handelt over de historiek van het denken over mens en evolutie, over de manieren waarop onze samenlevingen omgaan met en denken over de natuur. Een groot aantal resultaten van wetenschappelijke onderzoeken onderbouwt de stelling van de schrijvers. Tot slot wordt als antwoord op het neoliberalisme gepleit voor een solidaire samenleving gebaseerd op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. De auteurs zijn respectievelijk arts en doctor in de biochemie. Een goed leesbaar boek voor iedereen die geïnteresseerd is in de problematieken van de hedendaagse maatschappij. Voorzien van een verklarende woordenlijst en literatuurverwijzingen in eindnoten.

Over Dirk Van Duppen

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Filip Naudts

Dirk Van Duppen (Turnhout, 2 augustus 1956 – Deurne, 30 maart 2020) was een Belgisch arts en politicus.

Biografie

Van Duppen volgde een opleiding geneeskunde samen met zijn broer Jan die later voor sp.a parlementslid werd. Eind jaren 70 voerde hij actie in de Arenawijk - een arbeidersbuurt in de Antwerpse deelgemeente Deurne - tegen de bouw van twaalf hoogbouwblokken. De actie werd na weken van protest hardhandig beëindigd, wel leverde het hem de sympathie op van Renaat Braem, de architect van de torenflats. Twee jaar later (1981) startte hij in dezelfde wijk de Geneeskunde voor het Volk-groepspraktijk 'De Bres', waarvoor hij tot 2019 als huisarts werkte.

Daarnaast verbleef hij een tijdlang samen met zijn vrouw Lieve Seuntjens (eveneens arts bij Geneeskunde voor het Volk) in de Palestijnse vluchtelingenkampen van Shatila. Hierover publiceerde ze samen Dagboek uit Beiroet uitgegeven bij EPO. Daarnaast was hij medestic…Lees verder op Wikipedia