Lees je graag - zoals al je vriendjes en vriendinnetjes - spannende verhalen of knotsgekke avonturen? Of wil je ook alles weten over de dino's?

Daisyforkids

Maar beleef je niet veel plezier aan je boek omdat het lezen niet goed vlot door één of andere vorm van dyslexie? Of is het lezen van een boek voor een boekbespreking telkens weer een loodzware opdracht voor jou?

Dat kan, maar ook als gewoon lezen niet of niet gemakkelijk gaat, kan je toch best gewoon heerlijk genieten van een boek!

Lettertype dyslexie

Heel wat boeken hebben een aangepaste lay-out en lettertype voor mensen met dyslexie. Je kan ze apart opzoeken in onze catalogus.

Leeslineaal

De bib heeft ook een leeslineaal. Een leeslineaal met vergroting is een hulpmiddel voor jongeren met dyslexie: ze isoleert duidelijk de regel door de rode geleidelijn en vergroot hem zodat hij beter leesbaar wordt. Je kan een leeslineaal testen in de bib zelf of uitlenen om uit te proberen. Vraag ernaar aan de balie.

Daisy-boeken

Bij Luisterpunt - de Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking - kan je daisy-boeken bestellen, als schijfje of als online boek. Want de éne leest met zijn ogen, de andere met zijn oren. Maar vast staat: iederéén kan lezen!

In deze webinars ontdek je hoe je je kind, leerling, ... op weg zet van '‘Ik haat lezen’ naar ‘Mag ik nog een boek?'

voor ouders:                                                                 voor begeleiders, (zorg)leerkrachten, logopedisten: 

                                    

Wat is een daisy-boek?

Daisy-boeken zijn luisterboeken die je kan lezen als een gewoon boek: je kan ze op je eigen tempo afspelen, doorbladeren of een digitale bladwijzer plaatsen. Daisy-boeken bestaan op een schijfje (daisy-cd) of digitaal (daisy-online-boek). Digitale daisy-boeken kan je rechtstreeks of via de bib bij Luisterpunt aanvragen. Ook schijfjes kan je rechtstreeks bij Luisterpunt bestellen.

Wil je graag een bepaald boek beluisteren? Kijk dan in de catalogus van Luisterpunt of het niet in luistervorm bestaat. Op de kidspagina van Luisterpunt vind je ook een volledig overzicht van alle boeken die je in daisy-vorm kan beluisteren.

Hoe beluister je een daisy-boek?

- een daisy-schijfje lees je met: 

  • een daisy-speler: een testspeler kan je (gratis) uitlenen in de bib. 
  • een computer/laptop (met daisy-software die je kan verkrijgen via de Luisterpuntbibliotheek of kan downloaden via hun website). Meer info op de kidspagina van de Luisterpuntbibliotheek.
  • via een gewone cd/dvd-speler met mp3-ondersteuning, maar dan geniet je niet de voordelen van de daisy-structuur. 

- een daisy-online-boek kan je afspelen met: 

  • een daisy-speler met SD-kaart: een testspeler kan je (gratis) uitlenen in de bib. 
  • een computer/laptop (met daisy-software die je kan verkrijgen via de Luisterpuntbibliotheek of kan downloaden via hun website). Meer info op de kidspagina van de Luisterpuntbibliotheek.
  • een computer/laptop (streamen; deze webspeler onthoudt niet waar je de vorige keer gebleven bent)
  • een iPad, iPhone of iPod touch (via de gratis Anderslezen-app)
  • een Android-toestel (via de gratis Anderslezen-app)

Een handige app

De Prizmo Go app (voor iOS) biedt ondersteuning aan mensen die moeite hebben met lezen door dyslexie of een visuele beperking. De app kan namelijk een tekst voorlezen als je er met je smartphone of tablet een foto van neemt. Bij het scannen van de tekst krijg je gesproken instructies. De app geeft vervolgens de tekst weer op het scherm. Terwijl de zinnen worden voorgelezen, lichten de woorden op en kan je terug- of vooruitspoelen en pauzeren.

Meer info:

 

Lezen in hangmat

Boeken met lettertype dyslexie

Ontdek ze hier in onze catalogus