Wil je je leerlingen de bib leren kennen of gebruiken? Dat kan op verschillende manieren.

Voorlopig zijn er voor het schooljaar 2021-2022 geen klasbezoeken of bibintroducties. Na de overstap naar onze nieuwe bibliotheeksoftware gaan we weer volop aan de slag met onze scholenwerking. Dit najaar sturen we de Edegemse scholen een uitnodiging voor een uitgebreide kennismaking en rondleiding in onze nieuwe bib. 

Werk je toch al graag met bib-boeken in je klas, kan je een bibbox aanvragen. Meer info hieronder.

Klasbezoeken

De bib verwelkomt je klas graag voor een begeleid klasbezoek. Centraal staan leesplezier, informatievaardigheden en mediawijsheid. We bieden per graad een activiteit aan. In het begin van het schooljaar krijgen de Edegemse scholen het programma waarvoor ze kunnen intekenen. Voor meer info kan je contact opnemen met de bibliotheek.

Ons aanbod:

  • oudste kleuters: leuke kennismaking met de bib in de vorm van een spel
  • eerste leerjaar: bibintroductie: verhaal, opdrachtenspel en eerste uitleen
  • derde leerjaar: auteurslezing
  • vijfde leerjaar: spel in het kader van de jeugdboekenmaand
  • eerste jaar secundair: bibintroductie in de vorm van een zoektocht met tablets

Klassikaal lenen

Kom je graag met de ganse klas boeken uitlenen? Dan kan je bij ons terecht voor klassikale ontleningen. In september maken we in samenspraak met de scholen een planning voor het ganse schooljaar.

Voor het registreren van de uitleningen werken we met een klaskaart, dat betekent dat je je ganse klas op één klaskaart laat uitlenen. Als richtlijn suggereren we om elke leerling drie boeken te laten uitlenen. Dit systeem biedt een aantal voordelen: 

  • Je hebt als leerkracht één duidelijk en globaal overzicht van wat je klas uitgeleend heeft (via een overzicht dat je in de bib meekrijgt & via de account van je school op Mijn Bibliotheek).
  • Het inleveren en uitlenen verloopt vlotter, de medewerkers van de bib hebben meer tijd om je leerlingen te helpen bij het kiezen van een goed boek.
  • Wij stellen voor om de boeken in de klas te laten en de kinderen te stimuleren om boeken voor thuis zelf met hun ouders in de bib te komen lenen. Zo kan je het ganse pakket dat je uitgeleend hebt gebruiken als klasbibliotheek en ruilen binnen de klas. Maar uiteraard bepaal je als leerkracht zelf of de boeken van de bib in de klas blijven of mee naar huis mogen.
  • Tegen het einde van het schooljaar heb je een perfect overzicht van wat er nog achter is aan materialen, de boeken zitten niet meer verspreid over de leerlingen thuis. Je kan de boeken dus tijdig opvragen. Voor boeken die na het einde van het schooljaar nog achter zijn, stuurt de bib geen herinneringen of facturen meer naar de ouders. Om de samenwerking met de scholen vlot te laten verlopen, engageert de bib zich om zich soepel op te stellen wanneer boeken uiteindelijk toch verloren gaan in de klas. 

Bibbox

Past het niet om met je klas naar de bib te komen maar leg je graag wat boeken klaar voor in de vrije uurtjes? Werk je in de klas rond een bepaald thema? Vertrek je op zeeklassen en neem je graag wat passende boeken mee? Dan kan je in de bib een bibbox aanvragen. Via dit formulier geef je - minstens een week op voorhand - de nodige info door om je bibbox te kunnen samenstellen. Op de afgesproken datum staat de box voor je klaar aan de balie.