XXL: Groteletterboeken, luisterboeken, daisy

Is gewoon lezen niet meer zo evident?

Soms is gewoon lezen niet meer zo evident: het wordt te vermoeiend, je ogen laten je in de steek of je kan door een fysieke beperking geen boek meer vasthouden.

Geen probleem! Ook als gewoon lezen niet of niet gemakkelijk meer gaat, kan je wél gewoon heerlijk genieten van een boek. De ene leest met zijn oren, de andere met zijn vingers. Maar vast staat: iederéén kan lezen!

De bib van Edegem heeft een ruim aanbod aan:

• groteletterboeken
• luistercd’s
• daisy-boeken

Leeslineaal

De bib heeft ook een leeslineaal. Een leeslineaal met vergroting is een hulpmiddel voor jongeren met dyslexie: ze isoleert duidelijk de regel door de rode geleidelijn en vergroot hem zodat hij beter leesbaar wordt. Je kan een leeslineaal testen in de bib zelf of uitlenen om uit te proberen. Vraag ernaar aan de balie.

Lezen in grote letter: groteletterboeken

De bib van Edegem heeft een uitgebreide collectie groteletterboeken in allerlei genres: detectives, romantische en historische verhalen, familie- en streekromans, ... Een overzicht van onze groteletterboeken vind je in onze catalogus

Lezen met je oren: luisterboeken

Luisterboeken zijn ideaal voor mensen met gezichtsproblemen of voor wie niet lang een boek kan vasthouden. Of waarom geen boek beluisteren tijdens een lange autorit of een huishoudelijke klus? De uitleenvoorwaarden voor luisterboeken zijn dezelfde als voor boeken. Een overzicht van onze luisterboeken voor volwassenen vind je in onze catalogus.

 

Lezen met je oren: daisy-boeken

Wat is een daisy-boek?

Daisy-boeken zijn luisterversies van gewone, gedrukte boeken met een aantal extra eigenschappen:

 • Je kan, net als bij een gewoon boek, eenvoudig door het luisterboek bladeren. Van hoofdstuk naar hoofdstuk, van pagina naar pagina.
 • Je kan de afspeelsnelheid vertragen of versnellen zonder dat de stem vervormt. Kinderen met dyslexie kunnen zo op hun eigen tempo meevolgen in het gedrukte boek.
 • Elke Daisy-speler (zoals de Anderslezen-app) heeft een geheugen dat automatisch onthoudt waar je gebleven bent voor elk Daisy-boek.

Daisy-boeken bestaan op een schijfje (daisy-cd) of digitaal (daisy-online-boek). Dankzij de samenwerking met Luisterpuntbibliotheek kan je in de bib terecht voor Daisy-luisterboekenDigitale daisy-boeken kan je rechtstreeks of via de bib bij Luisterpunt aanvragen. Ook schijfjes kan je rechtstreeks bij Luisterpunt bestellen.

Wil je graag een bepaald boek beluisteren? Kijk dan in onze catalogus of we het niet in luistervorm hebben. Anders kunnen we het misschien bestellen bij de Luisterpuntbibliotheek. De uitleenvoorwaarden voor daisy-boeken zijn dezelfde als voor boeken.

Hoe beluister je een daisy-boek?

een daisy-schijfje lees je met

 • een daisy-speler: een testspeler kan je (gratis) uitlenen in de bib. 
 • een computer/laptop (met daisy-software die je kan verkrijgen via de Luisterpuntbibliotheek of kan downloaden via hun website)
 • via een gewone cd/dvd-speler met mp3-ondersteuning, maar dan geniet je niet de voordelen van de daisy-structuur. 

​- een daisy-online-boek kan je afspelen met

 • een daisy-speler met SD-kaart: een testspeler kan je (gratis) uitlenen in de bib. 
 • een computer/laptop (met daisy-software die je kan verkrijgen via de Luisterpuntbibliotheek of kan downloaden via hun website)
 • een computer/laptop (streamen; deze webspeler onthoudt niet waar je de vorige keer gebleven bent)
 • een iPad, iPhone of iPod touch (via de gratis Anderslezen-app)
 • een Android-toestel (via de gratis Anderslezen-app)

Anderslezen app

De krant lezen met je oren: de Audiokrant van Kamelego

Als abonnee van Kamelego ontvang je dagelijks de audioversie van 7 Vlaamse kranten in DAISY-formaat. Alle info op de website van Kamelego

Kamelego

Meer info

in de bib of rechtstreeks bij Luisterpunt. Luisterpuntbibliotheek is de Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking (slechtziend, blind, fysieke beperking, afasie, dyslexie). 

tel. 02 423 04 11 (elke werkdag van 9 - 12 uur en van 13 - 16 uur)
info@luisterpuntbibliotheek.be
www.luisterpuntbibliotheek.be

Luisterpunt_logo